Infecția cu HPV si cancerul col uterin – tot ce trebuie să cunoaștem
1. Ce este HPV? Care este rolul lui în dezvoltarea cancerului de col uterin?
Infecția cu HPV este o infecție virală care determină leziuni ale pielii sau a mucoaselor din diferite părți ale organismului uman. Există mai mult de o 100 forme de HPV și aproximativ 15 dintre acestea pot determina apariția celulelor de col anormale care pot evolua in cancer de col uterin. Cele mai multe femei infectate cu HPV se vindeca de la sine in termen de 6-24 luni, fără a ști că l-au avut. In cazurile în care infecția cu HPV persistă timp de mai mulți ani, aceasta poate să ducă la apariția cancerului de col uterin.
2. Cum ne infectăm? Toți care au HPV fac cancer? De ce depinde?
În general, virusul genital HPV se transmite prin contact sexual, însă el se poate transmite de la o persoană la alta și prin contactul cu pielea nu doar prin contact sexual. În majoritatea cazurilor, infecția cu HPV dispare de la sine, fiind eliminată în mod natural de sistemul imun.
3. Care este testul ce ne poate ajuta, cît de des facem și cum ne pregătim?
Testul poate fi efectuat convențional sau în mediul lichid, ambele variante, avînd ca scop identificarea celulelor anormale. Testul convențional presupune ca probă prelevarea de la nivelul colului fiind plasate pe lamelă și fixate, iar în cazul variantei în mediul lichid, proba este introdusă într-un recipient cu mediul lichid și este expediat în laborator pentru procesare, în plus testarea pe mediul lichid permite și descoperirea tipurilor de HPV cu grad înalt de risc.
Testul citologic (PAP-test) se efectuează o dată la 3 ani de către femeile cu vîrsta cuprinsă între 25-61 ani.
Cum să te pregătești pentru testul citologic (PAP-test)?
Cu 48 ore înainte de efectuarea testului se evită:
– contactul sexual,
– lavajul sau tratamentul vaginal,
– utilizarea spermicidelor, lubrifianților sau a altor substanțe intravaginale,
– recoltarea în timpul ciclului menstrual.
4. Cît de des trebuie să ne testăm? Uneori pacientele efectuează prea des testul, care este riscul?
Testul citologic (PAP-testul) se recoltează o dată la 3 ani de către femeile cu vîrsta de 25- 61 ani .
5. Bărbații sunt afectați de HPV?
Bărbații constituie un rezervor al virusului atît prin patologie benignă cît și malignă asociate cu virusul HPV. Infecția cu virusul HPV la bărbați este în general sub-clinică, ceea ce rezultă într-un număr mare de purtători asimptomatici. La bărbați într-un număr mai mic, infecția cu HPV este implicată în cancerul de penis și rectal.
6. HPV și sarcina
Virușii HPV, care pot conduce la apariția cancerului de col uterin sunt foarte comuni și nu s-a observat să manifeste vreun efect asupra sarcinii. Dacă aveți o infecție cu HPV nu este nevoie să fie modificată asistența obstetricală.
7. Cum ne protejăm?
-Practicarea sexului protejat, utilizarea prezervativului poate să reducă dar nu și preveni complet transmiterea HPV.
– Evitarea contactului sexual în situația prezenței candiloamelor în zona genitală.
– Limitarea numărului de parteneri sexual.
– Respectarea măsurilor de igienă obișnuite.
– Menținerea unei alimentații sănătoase.
– Efectuarea periodică a testului citologic (PAP-test).
8. Cum tratăm?
În majoritatea cazurilor infecției cu HPV dispare de la sine, fiind eliminate în mod natural de sistemul imun. Nu există tratament care să conducă la eliminarea virusului. În multe situații nu este necesar tratamentul însă medicul trebuie să urmărească dacă apar schimbări pe parcursul evaluărilor de rutină. Doar un număr mic de femei infectate cu virusul HPV vor dezvolta modificări celulare care vor conduce către apariția cancerului de col uterin.
9. Rolul colposcopiei?
Colposcopia se realizează de medicul ginecolog, cu ajutorul unui instrument numit colposcop care luminează și mărește vizual suprafața colului uterin, permite vizualizarea leziunilor ce nu pot fi vizibile cu ochiul liber, permite prelevarea de țesut biopsic pentru evaluarea histopatologiei atunci cînd se identifică leziuni ale colului uterin.